Skoči na glavno vsebino

GLASBA NARODOV – Edvard Grieg

Avtor: | 07.05.2020 | Nekategorizirano

GLASBENA UMETNOST – 6. ura

Kaj meniš, da se skriva pod naslovom Glasba narodov?

V 19. stoletju, v obdobju romantike je dozorevala zavest o narodnem obstoju. Prav zaradi zavedanja o raznolikosti narodov je rasla značilna glasbena kultura posameznih dežel.

V zahodni Evropi ni bilo večjega prebujenja, saj se je razvijala skozi stoletja in bila že prej izredno glasbeno in umetniško nasploh bogata. V 19. stoletju pa je zaživela zlasti nordijska in slovanska glasba. Njihove skladbe so bile povezane z njihovimi značilnimi ljudskimi ritmi, motivi, melodijami.

Na Norveškem je ustvaril svoj slog z značilnim severnjaškim razpoloženjem skladatelj Edward Grieg.

Govorili smo že o programski glasbi, za katero je značilno, da  skladatelji ustvarijo instrumentalno glasbo s programom – opisom, ki nastane po likovni, književni, zgodovinski predlogi. Tudi Griegovo zelo znano delo PEER GYNT je primer programske glasbe po romanu norveškega pisatelja H. Ibsna: Peer Gynt. Skladba ima obliko SUITE, saj ima več stavkov s programskimi naslovi: Preludij, Jutro, Asina smrt, Anitrin ples, V dvorani gorskega kralja, Ugrabitev Ingrid, Arabski ples, Vrnitev Peer Gynta, Solveygina pesem, Ples hčerke gorskega kralja.

Za začetek se boš malo razgibal in zaplesal na Just dance ob elektronski priredbi Griegove glasbe V dvorani gorskega kralja.

Da ti bo tale glasba gorskega kralja malo bližje pa poslušaj še tale posnetek in zraven vadi notne vrednosti. Ko dirigent skoči na noto ti zaploskaj, če sta dve osminki povezani skupaj zaploskaš 2x.

TVOJA NALOGA ZA DANES:

  • Odpri povezavo Grieg Jutro.
  • Ob poslušanju v zvezek (na list) nariši, kar se ti zdi, da ta skladba pripoveduje. To kar ti občutiš ob poslušanju skladbe. Veš, da ima skladba program, ki ga v celoti ne poznaš, poznaš pa naslov skladbe (Jutro), vendar tvoja risba naj prihaja iz tega, kar si ti predstavljaš.
  • Pošlji mi fotografijo risbe na moj elektronski naslov tanja.bozicek-simnovcic@os-toncke-cec.si

     

    Za kakršnakoli vprašanja, pogovore, razprave, nejasnosti o glasbi sem tebi ali tvojim staršem na voljo na tanja.bozicek-simnovcic@os-toncke-cec.si.

 

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost