Skoči na glavno vsebino

PROGRAMSKA GLASBA

Avtor: | 07.05.2020 | Nekategorizirano

GLASBENA UMETNOST – 6. ura

Za začetek si poglej in poslušaj odlomek znane melodije iz filma Čarovnik iz Oza.

Razmisli: Si že gledal ta film? Ali veš kakšna je vsebina? Si razumel tekst? Si že slišal to skladbo? Se ti zdi, da se besedilo in glasba dobro ujemata?

Prevod teksta bi se glasil nekako takole:

Pesem imaš tudi v pesmarici v DZ na str. 141. Poleg tega smo jo poslušali v nekoliko drugačni izvedbi, ko smo ritmizirali z lončki.

Lahko rečemo, da je to filmska glasba. Ali ima program? Seveda ima, so pa tudi skladbe, kjer nič ne pojejo pa ima vseeno napisan nek program. Na primer B. Smetana: Vltava. S tonskim slikanjem je češki skladatelj nakazal tok reke Vltave od izvirov do izliva. Poslušaj posnetek Vltava (klik zgoraj) in pomisli, če si predstavljaš reko.

Programska glasba je tista glasba, ki jo skladatelj ustvari na temelju določenega zunajglasbenega programa (DZ, str. 62). Pri programski glasbi lahko govorimo o različnih zasedbah, različnih programih, zgodbah.

TVOJA NALOGA:

Pri glasbi vedno potrebujemo glasbila ali glas, zato reši tale kviz o glasu in glasbilih.  Klikni Play quiz in začni. Ni se vam potrebno nič vpisovati, če pa boste dodali Quizizz name se vpišite s kraticami npr. TBS38 (Tanja Božiček Simnovčič starost) in ne s celim imenom. Jaz pa bom vseeno videla, kako vam je šlo. 😉

 

**Dodatna naloga: Če ti je pesem iz filma Čarovnik iz Oza všeč jo poskusi zapeti na karaoke. 

 

Za vprašanja, pogovore in razprave o glasbi sem tebi in tvojim staršem na voljo na elektronskem naslovu tanja.bozicek-simnovcic@os-toncke-cec.si.

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost