Skoči na glavno vsebino

Razišči in razmisli

Avtor: | 25.05.2020 | Nekategorizirano

V prejšnjih urah si spoznal delovanje prebavnega sistema in in s tem tudi največje “kemične tovarne” v telesu. Potipaj se za desni rob prsnega koša in otipal boš svoj največji organ v telesu. To so jetra. Verjetno ti je znano, da se v jetrih kri prečisti, snovi, ki jih dobimo s hrano se predelajo, skladiščijo oziroma izločijo. Jetra slabijo strupe (alkohol, aditive, droge, …) in njihovo delovanje. Jetra izločajo žolč, ki pomaga velike molekule razpršiti v manjše. V njem je razgrajeno barvilo odmrlih rdečih krvničk, ki s svojo rumenkasto barvo daje blatu značilno rjavkasto barvo. Žolč je po okusu močno grenak.

NALOGA:

  • S preprostim poskusom razišči princip delovanja žolča (učbenik, Dotik življenja, str. 123, rubrika Raziskuj).
  • Če imaš možnost, obišči trgovino, ki je specializirana za prodajo zdrave hrane. Primerjaj napise na ovojnicah z živili v običajni trgovini. Na ovojnicah živil razišči, kakšne dodatke (aditive) imajo. Gotovo opaziš številne snovi, kot so barvila, arome, konzervansi. Teh snovi tvoje telo ne potrebuje, pogosto mu celo škodujejo. Ali najdeš tudi živila brez dodatkov?

Tako, to je za danes vse. Prepričani sva, da boš po raziskovanju začel razmišljati kako s pravilno prehrano vplivati na svoje zdravje.

Ops, samo da spomniva. Izteka se čas oddaje modela organskega sistema. Tisti, ki modela ne boste oddali do danes, 25. 5. 2020 do 13 ure, predvidevava, da želite pridobiti oceno z ustnim spraševanjem preko videokonference. Sporočite, da se terminsko uskladimo.

Uživajte v izdelavi modelov in v raziskovanju.

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost