Skoči na glavno vsebino

Svetovni dan sladkorne bolezni

Avtor: | 14.11.2022 | Novice

Vsako leto 14. novembra praznujemo  Svetovni dan sladkorne bolezni. Ta dan je rojstni dan Fredericka Bantinga, kanadskega znanstvenika, ki je skupaj s svojim asistentom Charlesom Bestom, v laboratoriju izoliral beljakovino, kasneje poimenovano inzulin. Za ta dosežek je leta 1923 prejel Nobelovo nagrado za medicino.

Modri krog ponazarja podporo vsem aktivnostim, ki so usmerjene v preprečevanje in zdravljenje sladkorne bolezni.

 

 

 

Svetovni dan bolnikov s sladkorno boleznijo. Dostopno na spletni strani: shorturl.at/klpr6

Pomembno se je zavedati, da je sladkorni bolnik tak kot zdrav človek, zato ga ni treba obravnavati drugače in ga s tem stigmatizirati.

V Sloveniji ima sladkorno bolezen kar 6 % prebivalstva.

Kako preprečiti sladkorno bolezen?

Enako kot vse bolezni sodobne družbe lahko tudi sladkorno bolezen preprečimo ali vsaj odložimo njen začetek z zdravim načinom življenja – z rednim gibanjem (najmanj pol ure vsak dan), zdravo in uravnoteženo prehrano (3 do 5 manjših obrokov, zajtrk je nujen) in vzdrževanjem normalne telesne teže.

Infografika. Dostopno na spletni strani: shorturl.at/xAMPU

Vsako leto poteka tudi tekmovanje v znanju o sladkorni bolezni z namenom širjenja in poglabljanja znanja o sladkorni bolezni in o življenjskem slogu, ki preprečuje pojave sladkorne bolezni. Tekmovanja se udeležijo tudi učenci naše šole.

Sladkorni bolniki v Sloveniji se združujejo v društvih pod okriljem Zveze diabetikov Slovenije. Tudi v našem kraju deluje Društvo diabetikov Trbovlje. Letos praznujejo 50. obletnico. Jubilej so praznovali v soboto, 12. novembra v Delavskem domu Trbovlje. Na prireditvi je sodeloval otroški pevski zbor naše šole, vokalna skupina in učenci izbirnega predmeta filmska vzgoja s kratkim filmom, ki si ga lahko ogledate na povezavi: Film O sladkorni bolezni.

Literatura in viri:

Slikovno gradivo:

 

 

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost