Skoči na glavno vsebino

Teden pisanja z roko (od 23. do 27. januarja 2023)

Avtor: | 30.01.2023 | Nekategorizirano

Ker pisanje z roko v možganih spodbudi številne centre (motoričnega, vizualnega, slušnega in semantičnega) in tako vpliva na celosten razvoj otrok, v poznejših obdobjih pa pozitivno vpliva na spomin, učenje in generiranje idej, se že več let pridružujemo pobudi Radi pišemo z roko ob Tednu pisanja z roko, ki je letos potekal med 23. in 27. januarjem.

Ko otrok poskuša sam napisati črko, za katero je značilen točno določen poteg črt, na začetku proizvede številne zelo različne variacije te črke. Hitro pa se nauči razlikovati podrobnosti – tiste, ki so pomembne in ki določajo črko, in tiste, ki niso. Osvoji kategorijo črke, jo razume, zato jo kasneje prepozna, ne glede na to, ali je napisana, natipkana, ne glede na velikost ali obliko pisave. Teh nevroloških poti pa ne moremo pridobiti drugače kot z vajo. To je spretnost, ki ne obstaja sama po sebi, moramo se jo naučiti in jo negovati.

Pisanje z roko je tudi izraz individualnosti. V šolski knjižnici smo pripravili razstavo rokopisov naših učencev.

“Pisava vsakega človeka je neponovljiva in ponosni moramo biti na to, da nima nihče drug take pisave, kot jo imamo mi. Take stvari je pač treba negovati.”  meni Marjana Jazbec, predsednica Društva Radi pišemo z roko. 

Povzeto po: Šebenik, Š. (2020). Zakaj je pomembno pisanje z roko? Radio prvi. Dostopno na: https://prvi.rtvslo.si/podkast/aktualno-radio/537/174666861

Teden pisanja z roko 2023Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost