Skoči na glavno vsebino

Domač kruh – za 7., 8. in 9. razred SPH

Avtor: | 23.03.2020 | Nekategorizirano

Drage in dragi moji, kakor že veste, je zelo nezaželjeni in nespametno, da rinemo v trgovine, prijemamo ročaje trgovinskih košar in vozičkov in smo v stiku z velikim številom ljudi. Ampak jesti pa moramo, kajne? Najbolj osnovno živilo naše dežele je kruh, ki ga potrebujemo vsak dan. Da ne bi bilo treba ponj v trgovino, vas vabim, da ga spečete kar doma. Pri pouku sem že ugotovila, da ste spretni in iznajdljivi, zato vem, da se vam bo posrečilo, tudi če mami ali babi ne bosta ves čas bedeli nad vami. Ko bo kruhek pečen, ga fotografirajte in mi fotografije pošljite na messenger (GBF grozote) ali na e-mail (koronagakrona@gmail.com). Lahko zraven dopišete, kako se vam je posrečil, kako so bili starši navdušeni (ne dvomim, da bodo) in kako hitro ga je zmanjkalo.

Torej, tule je recept za 1 kg kruha (predno se lotite izdelave testa, prosim, preberite recept vsaj 2x):

Sestavine:

75 dag moke

20 g svežega kvasa (slaba polovica kocke) ali ena vrečka suhega kvasa

3 čajne žličke soli

približno 0,5 l mlačne vode

žlice olja

Postopek:

V skledi zmešamo moko, sol in kvas. . V sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo olje ter dolijemo mlačno vodo. Točna količina vode je odvisna od moke same (kako suha je moka – če bo testo preveč lepljivo, dodajte še kako pest moke. Če bo presuho, lahko dolijete še malo mlačne vode).

Z električnim mešalcem testo gnetemo toliko časa, da dobimo elastično testo – približno tri minute.Lahko pa testo gnetemo tudi na roke – pravzaprav ga sploh ni treba gnesti, okoli 60x ga vržemo na mizo z vso močjo. Pri tem pazite, da ne boste spravili ob živce domačih.

Nato testo še pognetemo v obliko hlebčka in pustimo vzhajati v skledi  toliko časa, da naraste na dvojno količino oz. do roba sklede (to traja nekako do dve uri – kruh ni pripravljen in spečen v pol ure). Da bo lepo vzhajal, ga damo na toplo in pokrijemo z dvakrat prepognjeno krpo, ki jo navlažimo z mlačno vodo – v skodelico vode namočimo prste in poškropimo krpo. To naredimo 5-6x.

Ko je dovolj vzhajano, ga stresemo na pomokano površino in še enkrat na roke dobro pregnetemo, nato v skledo damo čisto krpo, jo dobro pomokamo, nanjo stresemo testo, pokrijemo z vogali krpe, jih navlažimo in spet vzhajamo, kakor je zgoraj opisano (tokrat manj časa – 3/4 ure bo zadostovalo).

Ko je testo ponovno vzhajalo, vključimo pečico na 200 stopinj celzija, vzamemo plitev pekač, nanj položimo peki papir, odgrnemo testo, poveznemo pekač preko posode s testom in obrnemo okoli. S testa odstranimo posodo in krpo (upam, da ste dobro pomokali, da se vam krpa ni zalepila za testo), prerežite testo trikrat z ostrim nožem in potisnete vse skupaj (pekač, peki papir in hlebček testa) v ogreto pečico. Čez petnajst minut lahko temperaturo pečice znižate na 185 stopinj. Pečete 45 minut.

Ko je kruh pečen, ga vzamete in pečice. Da veste, ali je sploh pečen, ga potrkate po dnu. Votlo mora zazveneti.

Če imate radi trdo skorjo, ga pustite ohladiti kar tako. Če pa vam je ljubša rahla, a še vseeno hrustljava skorjica, ga zavijte v čisto kuhinjsko krpo in ohladite.

Zelo tekne z maslom in marmelado 😉 . Dober tek!

Ne pozabite poslati fotografij!

 

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost