Skoči na glavno vsebino

G. F. Handel

Avtor: | 08.05.2020 | Nekategorizirano

GLASBENA UMETNOST – 6. ura

Zelo znan skladatelj v času Baroka je bil tudi Georg Friderich Händel. Bil je nemški skladatelj, ki je zadnjih 50 let svojega življenja živel v Londonu. Skladatelj Händel je skladal oratorije, suite, opere in druga dela. 

Vsi ste že slišali za Händlovo Allelujo (poslušaj do cca. 2 min) iz oratorija Mesija. Se še spomniš kaj je oratorij? Oratorij je večje vokalno-instrumentalno delo za zbor, orkester in soliste, ki ima religiozno vsebino in je brez gledališke igre.

Händlovo znano delo je tudi Glasba na vodi. To je dolga skladba zgrajena iz treh suit. Približno 2 minuti poslušaj 2. suito iz Glasbe na vodi. Ali je skladba vokalna, inštrumentalna ali vokalno inštrumentalna?

Prejšnjo uro ste izvajali bodypercussion na Vivaldijevo Pomlad. Danes pa si oglej posnetek bobnarke ob spremljavi Vivaldijeve Zime.

Kako se ti zdi? Nekaj vaje pa je le potrebovala. 🙂

Tudi tale posnetek Vivaldijeve Zime je zelo zanimiv. Kakšne inštrument igrajo? Kakšen se ti zdi zvok?

Za konec pa še tvoja naloga:

  1. Kot si videl pri Vivaldijevi Zimi lahko zaigramo zahtevne skladbe na vinske kozarce. Glasbilu sestavljenemu iz kozarcev pravijo tudi steklena harfa, zveni pa prav angelsko.
  2. Tudi ti se boš danes preizkusil na stekleni harfi. Potreboval boš le 4 kozarce na pecljih. Vanje nalij različno količino vode in poskusil zaigrati. Poglej si video. Kozarcev ni potrebno uglaševati, saj je že dovolj dela, da zazvenijo. Bodi pazljiv, da je prst moker, da gladko drsi po robu in ne bodi premočen, da kozarcev ne razbiješ in se porežeš. Z drugo roko obvezno drži pecelj kozarca.
  3. Svoje doživljanje ob igranju na stekleno harfo (ti je uspelo, si imel težave, ti je zvok všeč ipd.) pošlji na moj elektronski naslov tanja.bozicek-simnovcic@os-toncke-cec.si. S tem boš potrdil prisotnost pri današnji uri.

 

Za vprašanja, pogovore in razprave o glasbi sem tebi in tvojim staršem na voljo na elektronskem naslovu tanja.bozicek-simnovcic@os-toncke-cec.si.

 

 

 

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost