Skoči na glavno vsebino

GLASBA NARODOV – Modest Petrovič Musorgski

Avtor: | 21.05.2020 | Nekategorizirano

GLASBENA UMETNOST – 8. ura

Danes se selimo v Rusijo, kjer je bila v okviru glasbe narodov zelo dejavna RUSKA PETERICA. To je bila skupina glasbenikov, ki so močno prispeval k izoblikovanju ruske glasbene kulture. Med njimi je bil zelo prodoren Modest Petrovič Musorgski.

Musorgski je napisal veliko različnih del, od pesmi, oper, simfoničnih pesnitev do klavirskih skladb ipd.

Njegovo zelo znano delo je klavirska suita z desetimi stavki imenovana SLIKE Z RAZSTAVE (ni potrebno poslušati cele skladbe, gre bolj za to da dobite občutek, kako je skladba sestavljena, da dejansko z glasbo slika resnične slike.). Suito je skladatelj dejansko napisal pod vtisom ene od slikarskih razstav. Med vsako sliko se pojavlja vedno ista melodija imenovana Promenada. Ta predstavlja skladatelja, kako hodi od sike do slike in si jih ogleduje. Delo je prirejeno tudi za orkestre.

Vsaka slika ima svoj naslov. Zanimiva je Gnome. Le kaj predstavlja?

Pa še en primer slike oziroma skladbe po sliki Ples piščancev. Ali si lahko pri poslušanju te glasbe predstavljate piščance?

Tvoja naloga:

Za skladbo Ples piščančkov (orkesterska verzija) si izmisli ritem na lastne instrumente. Zamisli si, kako bi skladbo razčlenil in katere udarce, tleske, ploske ipd. bi uporabil. Lahko si tudi zapišeš in poskusiš to izvesti. Moj predlog bi bil takšen. Kakšen pa bo tvoj?

NE POZABI! Svoje doživljanje ob ustvarjanju ritmov na lastna glasbila (ti je šlo, je bilo prehitro, kje si imel težave, za kakšne udarce si se odločil, si se zabaval ipd.) pošlji na moj elektronski naslov tanja.bozicek-simnovcic@os-toncke-cec.si. Tako boš potrdil, da si sodeloval pri uri GUM.

 

 

Za kakršnakoli vprašanja, pogovore, dileme, razprave o glasbi sem tebi ali tvojim staršem na voljo na tanja.bozicek-simnovcic@os-toncke-cec.si.

 

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost