Skoči na glavno vsebino

Kloniranje, matične celice

Avtor: | 25.03.2020 | Nekategorizirano

Devetošolci, nekaj zelo pomembnega! Med tekstom so postavljena oz. napisana vprašanja. Tam niso zaradi lepšega, ampak zato, da odgovorite nanje in mi odgovore pošljete bodisi na messenger (GBF grozote) ali pa na e-mail koronagakrona@gmail.com . Mislim čisto resno.

Kloniranje je postopek, kjer dobimo genetsko popolnoma enak osebek. Produkt naravnega kloniranja so enojajčni dvojčki, poznamo pa tudi umetno kloniranje. Najbolj znan klon je verjetno ovca Dolly. Bila je prvi klonirani večji  sesalec (prvi klonirani sesalec je bila miška Maša), pa še medijska odmevnost je bila leta 1996, ko so jo klonirali, izrazito večja kot pri Maši deset let prej.

Pri rastlinah je kloniranje neprimerno pogostejše kot pri živalih. Pri naravoslovju v šestem razredu ste se učili o cepljenju, grobanju, potikanju, delitvi koreninske grude, razmnoževanju s pritlikami, z brsti – vse to je kloniranje, čeprav ste ga takrat imenovali “nespolno razmnoževanje pri rastlinah“. Tudi to ima svoje dobre in manj dobre lastnosti.

Umetno kloniranih živali je kar precej:

Sodobne uspešne tehnike kloniranja živali, razvrščene kronološko:

  • Paglavec: (1952)
  • Krap: (1963) na Kitajskem je embriolog Tong Dizhou kloniral ribo. Svoje zaključke je opisal v znanstveni reviji, ki ni bila nikdar prevedena
  • Miš: (1986) je bila prvi uspešno klonirani sesalec. Sovjetski znanstveniki Čajlakjan, Veprencev, Sviridova in Nikitin so klonirali miš z imenom »Maša«. Raziskava je bila objavljena v reviji Biofizika, zbirka ХХХII, št. 5 (leto 1987)
  • Ovca: (1997) Dolly
  • Opica Rhesus: »Tetra« (ženskega spola, januar 2000) z razdelitvijo zarodka
  • Krava: Alfa in Beta (moški spol, 2001) in (2005) Brazilija
  • Mačka: CopyCat »CC« (ženski spol, konec leta 2001), Little Nicky, 2004, je bila prva mačka, klonirana v komercialne namene
  • Mula: Idaho Gem, rojena 4. maja 2003 je bila prva predstavnica iz družine konjev
  • Konj: Prometea, haflinger ženskega spola, rojena 28. maja 2003; prvi konjski klon

(c/p od tu: https://sl.wikipedia.org/wiki/Kloniranje)

V prvem obdobju kloniranja se je naokoli širila ideja, da če te klonirajo, si nesmrten. To seveda ni res, naprej obstaja samo tvoj genotip, ti pa kot osebek nimaš kaj veliko od tega.

Postopek umetnega kloniranja poteka nekako takole:

Vzamejo jajčno celico samice in iz nje odstranijo jedro (zakaj?). Jajčno celico vzamejo zato, ker so v njeni citoplazmi snovi, ki povzročijo celično delitev. V “prazno” jajčece vstavijo jedro telesne celice istega organizma, iz katerega so vzeli spolno celico (v tem primeru bo klon samica – kako to vemo? Razloži!) ali pa jedro telesne celice drugega organizma. V tem drugem primeru je organizem malenkost drugačen, ker so v citoplazmi tudi mitohondriji, ki imajo svojo lastno DNA (pri obravnavi DNA mi tega nismo omenjali, ker je za OŠ preveč zahtevna snov, zdaj pa sem tole napisala samo kot zanimivost).

Pri kloniranju se pojavljajo kar številne etične dileme (prosim, razložite, kaj pomeni izraz “etična dilema”), kot pri celotnem področju biotehnologije. Vsaka medalja ima več plati, tako tudi biotehnologija.

Eden največjih uspehov rdeče biotehnologije je uporaba matičnih celic. Matične celice so celice, ki se lahko razvijejo v kakršenkoli tip celice. Kaj to pomeni: organizem sestavlja več vrst celic: kožne, mišične, kostne, jetrne, itd. Če si poškodujete kožo (se ranite, popraskate, itd.) se bo rana zarastla in na mestu rane bo nastala spet koža in ne npr. kost ali del jeter. To pa zato, ker so kožne celice že determinirane in iz njih se lahko razvijejo samo kožne celice in nič drugega.

Matične celice se nahajajo v krvi v popkovini in v posteljici, ko se dojenček rodi (dojenčkove celice so že determinirane). Te celice (matične) zdravniki zberejo in jih zamrznejo. Imamo banke za shranjevanje globoko zamrznjenih matičnih celic. Lahko jih uporabimo za obnovitev organizma oz. človeka, če je le-ta hudo poškodovan npr. zaradi kakšne nesreče. Vendar lahko za vsakega človeka uporabimo samo njegove matične celice.

Več o tej snovi imate napisano v učbeniku na str. 62 – 63.

Tukajle pa je en zelo zanimiv in nazoren video o kloniranju. Ni v slovenskem jeziku, ampak v hrvaškem.Mislim, da se boste tudi iz tega videa lahko kar nekaj stvari naučili, če boste razumeli. Če bo kaj nerazumljivega, pa me, prosim, vprašajte.

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost