Skoči na glavno vsebino

Mars v Vodnarju

Avtor: | 13.05.2020 | Nekategorizirano

V petek, 15. maja, uro in pol pred vzidom Sonca (na zvezdni karti poglejte, kdaj tega dne vzide Sonce, prosim), se bo debel Lunin zadnji krajec srečal z Marsom nad jugovzhodnim obzorjem. Mars in Luna bosta kake 3 stopinje narazen (kako boste to izmerili?), nad obzorjem sta pa oba kakih 10 stopinj. Upam, da bo jasno in se bo lepo videlo. Rdečkasti Mars bo nad Luninim krajcem, oba skupaj pa bosta v ozvezdju Vodnarja.

V starem Egiptu so zvezde tega neba videli kot velikanski vrč, iz katerega je tekel curek vode. Bolj, ko je vrč z nočjo lezel na nebo, bolj se je nagibal, dokler ni izlil vse vode in potopil zvezde v okolici. Poglejte si sliko: vrč je vso svojo vsebino že izlil na Mars in Lunin krajec.

Mars v Vodnarju

Vir: G. Cannat: Glej jih, zvezde! 2020

P.s. Zdajle je Portal v vesolje objavil naslednje obvestilo:

Tudi tokratni Večer na observatoriju boste lahko udobno spremljali iz domačega naslonjača, in sicer v četrtek, 14. maja 2020 od 20. ure dalje.

Na sporedu sta predavanje o vesoljskem teleskopu Hubble, ki je popolnoma spremenil naš pogled na vesolje (predaval bo Rok Vogrinčič) in opazovalna delavnica s teleskopom, kjer si boste v primeru jasnega vremena ogledali in posneli nekaj nebesnih objektov (med njimi spiralno galaksijo M81, nekaj kopic in planetarno meglico).

Predavanje traja 45 minut, delavnica pa 60 minut. Za udeležbo izpolnite obrazec na http://arix.ago.fmf.uni-lj.si/cgi-b…/…/narocilo-obvestila.py, na dan pred dogodkom pa boste dobili povezavo in nadaljnja navodila za udeležitev na predavanju in opazovanju. Število mest ni omejeno.

#vesolje #astronomija #predavanje #večernaobservatoriju

Kdor želi, naj se prijavi. Čeprav je stvar mogoče malo prezahtevna za vas – ampak- vsaj izkušnjo boste dobili.

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost