Skoči na glavno vsebino

RAKI

Avtor: | 06.05.2020 | Nekategorizirano

Raki spadajo med členonožce. Vsi jih poznate, največ z morja, kjer ste se verjetno srečali z njimi tudi v kulinariki. Škampi (na pizzi z morskimi sadeži), jastogi z grozečimi kleščami, rarogi, brez klešč, a z dolgimi, debelimi, nazaj zavihanimi tipalkami … seveda jih vsi poznamo. Ampak, raki živijo tudi v sladkih vodah in celo na kopnem. Ste že kdaj videli tole:

Verjetno ste. To so mokrice, rakci, ki živijo na kopnem, čeprav na zelo vlažnih mestih. Ljudje jim po domače rečemo prašički. Če privzdignete kako desko ali kamen, ki že dolgo leži na istem mestu, se boste prav gotovo srečali z njimi. A vas zanima, kako dihajo? Čeprav so kopenski, nimajo vzdušnic, kakor žuželke, niti pljuč. Pač pa so okončine na zadku sploščene, da tvorijo dovolj veliko površino, namenjeno izmenjavi kisika in ogljikovega dioksida. Malce je vse skupaj podobno škrgam.

No, s škrgami pa zagotovo dihajo raki, ki živijo v vodi. Mnogo jih poznate, ste pa zagotovo na morju kdaj videli kaj, kar se vam je zdelo kot školjka, v resnici so bili pa raki. Npr. tole:

Skale tik ob morju so velikokrat na gosto obložene z njimi. To so raki vitičnjaki, imenovani želodki. So pritrjeni, živijo v pasu bibavice (kaj je že to?), tako ime pa imajo po svojih vitičastih (spomnite se na vitice graha in vinske trte – kako obliko imajo?) nogah, ki jih, kadar jih zalije morje, stegujejo iz oklepov in nanje lovijo drobce organskih snovi – hrano. Takole:

Ali pa takole (dovolj je, da pogledate prvi dve minuti tega videa. Čisto nič pa ne bo narobe, če boste pri gledanju vzdržali celih deset minut.).

Raki živijo tudi v sladkih vodah. Verjetno ste že slišali za potočnega raka. Živi v zelo čistih vodah, v 19. stoletju jih je bilo pri nas zelo veliko, potem pa je prišla račja (ne od race, ampak od rakov 😉 ) kuga in jih skoraj vse pobrala. Dandanes jih lahko srečamo v nekaterih čistih potokih. Tudi v Trbovljah, pa če verjamete ali ne. Poznamo dve vrsti, jelševca in koščaka. Slednji ima takšno ime zato, ker ima zelo trd oklep. Včasih je bilo potočnih rakov v Sloveniji toliko, da so bili hrana siromakov. Zdaj smo pa veseli, če kdaj kakšnega vidimo.

Potočni rak jelševec

Naslednje, mikroskopsko velike sladkovodne rakce pa poznajo predvsem akvaristi. To so drobni rakci vodne bolhe in samooki, ki so komajda vidni s prostim očesom, so pa izvrstna hrana za akvarijske ribice:

vodna bolha

samook (tiste temne kroglice ob zadku so jajčeca)

Raki živijo tudi v jamah in so prave jamske živali. Na primer postranice (so tudi zelo drobna bitjeca):

Domača naloga:

1. Poišči fotografije petih različnih vrst rakov in jih poimenuj s slovenskimi imeni (ne tiste, ki so na slikah v tem sestavku).

2. Razloži, od kod rek: rdeč kot kuhan rak (napisati, da postane rak rdeč, če ga skuhaš, je premalo, normalno). Napišite vzrok, zakaj rak postane rdeč, če ga skuhamo, prosim.

 

 

 

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost