Skoči na glavno vsebino

Seštevanje nevzporednih sil

Avtor: | 25.03.2020 | Nekategorizirano

Pozdravljeni, dragi moji,

upam, da ste povadili seštevanje vzporednih sil in da ga obvladate z levo roko. Zakaj morate to znati? Ker bomo danes obravnavali novo snov in sicer seštevanje nevzporednih sil. Najprej bom napisala navodilo in verjetno se boste prijeli za glavo, ker ne boste nič razumeli, ko boste brali. Nič strahu, prosim! O načinu, kako grafično (nevzporedne sile bomo namreč seštevali samo grafično, medtem, ko smo vzporedne sile seštevali tudi računsko, se spomnite?) seštevamo nevzporedne sile, sem posnela kratek video, ki ga najdete na tej povezavi .

Torej, kako grafično seštevamo nevzporedne sile:

Imamo dve poljubni sili, poimenujemo jih F1 in F2. Vsaka sila ima svoje prijemališče (pokazano na videu). Pomembno je, da obe sili spravimo drugo k drugi tako, da se dotikata s prijemališči, pri čemer ne smemo spreminjati smeri sile. Na videu je pokazano, kako silo F2 s pomočjo geotrikotnika “pripeljemo” k sili F1 in ju spojimo s prijemališčema. Pazimo, da smo čim bolj natančni in ne spremenimo smeri sile. Ko se sili dotikata s prijemališči, pazljivo narišimo drugo silo tako, da upoštevamo njeno velikost (F2 je na videu dolga 3,5 cm, tudi sila, ki jo narišemo ob sili F1 in predstavlja silo F2,  mora biti dolga 3,5 cm). Zdaj imamo narisani obe sili, ki se stikata s prijemališči (na videu sem stik prijemališč obkrožila – to sem naredila samo zato, da vam bo bolj jasno. Vam ni treba obkroževati). Iz teh dveh sil narišemo paralelogram in sicer tako, da obe sili vzporedno prenesemo na konca obeh sil – hja, to se butasto bere, vem, ampak poglejte si na videu in boste razumeli. Obe pomožni stranici paralelograma narišemo črtkano. Rezultanta oz. seštevek obeh sil je sila Fr, ki je v bistvu ena od dveh diagonal paralelograma in sicer tista diagonala, ki povezuje stičišče prijemališč (tam je tudi prijemališče rezultante) z nasprotnim ogliščem. Evo, pa smo! Zdaj samo še izmerimo rezultanto in centimetre prevedemo v newtone glede na merilo, ki je podano.

Je bilo težko? Mislim, da ne. Video lahko večkrat pogledate, lahko ustavite predvajanje – pa kaj govorim – to znate verjetno bolje kot jaz 😉 .  Nekatere sile so že spojene s prijemališči – v tem primeru morate samo dorisati manjkajoči dve stranici paralelograma in narisati rezultanto.

Za preizkus, če ste snov razumeli in znate, pa naredite 1. in 2. nalogo v DZ na strani 100. Če ne bo šlo, me vprašajte.

Veliko uspeha, lep pozdrav in ostanite zdravi!

Ugotovila sem, da imate nekateri velike težave pri 2. nalogi v DZ na strani 100. Zato sem še enkrat razložila postopek sestavljanja nevzporednih sil z videom in tokrat je razlaga zraven. Se pravi, da vklopite zvok ter glejte in poslušajte. Kliknite tukaj.

Nataša Jelen

 

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost