Skoči na glavno vsebino

Testeni žepki z mesnim nadevom

Avtor: | 31.03.2020 | Nekategorizirano

Pozdravljeni, moji NPH-jevci. Drugi teden šole na daljavo je pred nami in za vas imam en luštkan izziv.

Tako dobro kot jaz veste, da je naša šola eko šola in da imamo v zvezi s tem najrazličnejše naloge in izzive. Tak izziv je tudi Hrana ni za tjavendan, ki ga verjetno poznate iz prejšnjih let, mogoče bolj pod imenom Reciklirana kuharija.

Gre za to, da iz ostankov hrane napravimo novo jed. Za danes sem izbrala (oz. kar izmislila sem si ga – pri nas doma to večkrat jemo) recept z naslovom Testeni žepki z mesnim nadevom. Pa si poglejmo recept:

TESTENI ŽEPKI Z MESNIM NADEVOM

Sestavine:

Testo:

25 dag moke

2 žlici olja

pol žličke soli

mlačna voda – tam nekje 1,5 dl

Nadev:

Ostanki kuhanega govejega mesa iz juhe (nič zato, če je mastno, kitasto ali žilasto – nadev bo v tem primeru lepo sočen)

Ostanki kuhane jušne zelenjave (korenje, peteršiljeva korenina, koleraba, gomolj zelene, čebula, stroki česna)

Ena cela, surova čebula

Sol, poper – po okusu, če je potrebno

 

Postopek:

Vse sestavine za testo zamesimo, količino vode uravnavamo glede na to, kako suha je moka. Zamesimo ne preveč mehko testo (da se nam ne lepi na roke), ga dobro pregnetemo in položimo v skledo, pokrijemo s prtičkom in pustimo, da počiva – nekako pol ure.

Medtem naredimo nadev: ostanke mesa, kuhane zelenjave in čebule dobro zmeljemo s paličnim mešalnikom, lahko pa tudi v multipraktiku, če ga seveda imamo. Solimo in popramo po okusu.

Testo povaljamo v klobaso, iz katere narežemo za debel oreh velike koščke. Te koščke z rokami ali z valjarjem oblikujemo v kroge, ki naj imajo približno 8 – 10 cm premera. Na sredino kroga damo žličko nadeva, dobro stisnemo robove (lahko testene kroge po obodu tudi premažemo z vodo, da se bodo robovi lepše sprijeli) in jih kuhamo v slanem kropu nekako 20 minut.

Odcedimo, damo na krožnik, zabelimo z drobtinicami ali z ocvirki ali s kislo smetano. Zraven se prileže skleda solate ali motovilca ali regrada.

Res bi zelo rada videla, da bi tole naredili. Upam, da doma kdaj kuhate dobro govejo juho. Če boste naredili, prosim, poslikajte in mi pošljite sličice. Časa imate do drugega torka, se pravi do 7. aprila 2020. Pošljete mi na koronagakrona@gmail.com .

Nataša Jelen

 

 

 

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost