Skoči na glavno vsebino

ABSOLUTNA GLASBA

Avtor: | 14.05.2020 | Nekategorizirano

GLASBENA UMETNOST – 7. ura

1. Poslušaj skladbo in razmisli. Ali bi skladba lahko imela kakšen program, zgodbo? Kakšna zgodba bi to bila?

Poslušal si 1. stavek klavirske Sonate znanega skladatelja W. A. Mozarta. Sonata je namreč večstavčna instrumentalna skladba za klavir ali drug solo instrument s spremljavo. Prvi stavek je praviloma hiter, kar smo tudi slišali.

Programa takšna skladba nima. V nasprotju s programsko glasbo gre tu za ABSOLUTNO GLASBO. Pri absolutni glasbi skladatelj ne misli na nič drugega kot na čisto glasbo. Zato tudi naslovi niso programski, ne narekujejo izven glasbenih vsebin. Največkrat jih poimenujejo kar po obliki glasbe (sonata, menuet, fuga, variacije …).

2. Poslušaj naslednji primer: Mozart: Variacije na temo Računstvo. Tvoja naloga je, da prepoznaš glavno melodijo in ugotoviš, kaj se dogaja s to melodijo naprej v skladbi?

Verjamem, da ste ugotovili, da je prva tema, ki se pojavi iz ljudske pesmi Računstvo ali pa Sveti, sveti zvezdica ali pa angleška Abeceda. Gre za 3 otroške pesmi, ki imajo isto melodijo a drugo besedilo. In prav to melodijo je vzel Mozart za svojo temo, vendar brez kakršnegakoli programa. Nato pa nanizal 12 različnih variacij ali različic, da skladba postane zanimiva.

3. Ob skladbi J. S. Bacha: Menuet, si izmisli svoj ritem na lastne instrumente. Uporabiš lahko ploske, tleske, udarce z nogo, udarce po prstih ipd.

4. NE POZABI! Kot potrdilo, da si sodeloval pri uri, mi na moj elektronski naslov tanja.bozicek-simnovcic@os-toncke-cec.si napiši, kako ti je šlo ustvarjanje na lastna glasbila ob glasbi.

 

Za kakršnakoli vprašanja, pogovore, dileme, razprave o glasbi sem tebi ali tvojim staršem na voljo na tanja.bozicek-simnovcic@os-toncke-cec.si.

 

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost