Skoči na glavno vsebino

Električni krog

Avtor: | 26.03.2020 | Nekategorizirano

Rekli smo, da je električni tok količina naboja, ki se pretoči v določenem času. Če tole malo premislimo, lahko rečemo, da je električni tok usmerjeno pretakanje elektronov. Torej, to bi pomenilo, da tok teče od minusa k plusu. V resnici je tako, ampak DOGOVOR je, da tok teče od plusa k minusu. Ne me spraševat, kdo in kako ter kdaj so se tole dogovorili, nimam pojma. Ampak vi si morate zapomniti, da po dogovoru tok teče od plusa k minusu.

Če hočemo, da električni tok teče, potrebujemo neko pot od plusa k minusu. Tej sklenjeni poti rečemo električni krog. Sestavljen je iz izvira (baterija, generator, galvanski člen, akumulator, sončna celica), ki poganja el. tok, iz vodnika (žica) in iz el. porabnika (sesalec, luč, grelnik vode, itd.). Če je el. krog samo iz izvira in vodnika, pride do kratkega stika (kurcšlusa po domače – ste že kdaj slišali to besedo? Starši jo sovražijo, ker jim skuri napeljavo. Zato imamo v stanovanju varovalke, ki varujejo el. krog v stanovanju pred kratkim stikom).

Učinki električnega toka: svetlobni, toplotni, magnetni in kemijski.

Vodniki ali žice morajo biti iz materiala, ki dobro prevaja električni tok. To so kovine. Vendar je tudi med kovinami razlika. Najbolje prevajajo zlato, srebro, baker. Če bi bile žice zlate ali srebrne, v noben porabnik ne bi prišla niti stotinka ampera el. toka. Zakaj? Žice so bakrene, ker tudi baker dobro prevaja el. tok.

Naprava za merjenje el. toka se imenuje ampermeter.

Naloga: V učbeniku poišči simbole za elemente električnega kroga in se jih nauči na pamet.

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost