Skoči na glavno vsebino

KAKO SE Z ODŠTEKANIM NAJSTNIKOM ZAŠTEKATI?

Avtor: | 26.03.2020 | Nekategorizirano

Znašli smo se v zanimivi situaciji, kjer kaže, da bomo skupnost ohranili le tako, da se bomo držali skrajno zase. V družinah z najstniki zna biti to obdobje še poseben izziv.

Druženje z najstniki lahko marsikateremu staršu povzroča preglavice. S prehodom v starost nad 11 let se otroci nenadoma spremenijo v nekaj, kar težko sprejmemo, dogaja se tiha in neopazna izguba stika. Najstnik se iz ubogljivega in vodljivega otroka čez noč spremeni v nekoga, ki ga doslej nismo poznali. V vedenju prestopa meje, uporablja izrazoslovje, ki nam jemlje sapo, dovoli si izbruhe, ki jih v družini ne dovoljujemo, ima ideje in mišljenje, kot da ni odraščal v naši družini. Takrat starši radi pomislimo: »Kaj smo delali narobe? Kje smo zgrešili?«

 

Vsekakor je odraščanje nekaj, kar lahko za »trpne deležnike« tega procesa predstavlja stres, novo preizkušnjo. Prav ohranjanje stika pa je najučinkovitejša pot do mirnega sožitja, sodelovanja in močno vpliva na vedenje naših otrok.

Kako poznate svojega otroka?

 • Ali veste, katera je njegova najljubša čokolada?
 • Ali veste, katera je njegova najljubša jed?
 • Ali veste, katera je njegova najljubša pijača?
 • Ali veste, katera je njegova najljubša sladica?
 • Ali veste, katera je njegova najljubša glasbena skupina?
 • Ali veste, katera je njegova najljubša igralka/igralec?
 • Ali veste, kako je ime najboljšemu prijatelju vašega otroka, kdo so njegovi starši?
 • Ali veste, katere so najljubše najljubša oblačila vašega otroka?
 • Ali morda veste, kaj s svojim stilom vaš otrok sporoča zunanjemu svetu? (Kaj vaš otrok preko oblačil želi sporočiti?)
 • Ali morda veste, kdo je vzornik vašega otroka in kako to, da je izbral njega?
 • Se zmorete s svojim najstnikom pogovarjati o njegovih idejah in ciljih in mislih… Tako, da ga zares poslušate in mu dopuščate njegov pogled?
 • Ali imate z vašim najstnikom skupne obrede?
 • Ali veste za kakšno stisko vašega najstnika?
 • Ali veste, kakšen je njegov pogled na svet, kako sprejema drugačnost?

 

Vsa ta vprašanja so prava vprašanja, ki nam bodo omogočila stik z otrokom.

Zakaj?

Ko boste vedeli odgovore na ta vprašanja, bo vaš najstnik dobil občutek, da se zanj zanimate in da je on za vas zelo pomembna oseba.

Tako se lahko življenje z najstnikom spremeni v živahno in zabavno dogodivščino. Če bomo ostali radovedni, bomo lažje prisluhnili svetu najstnika, ki ga morda sprva ne razumemo. Generacija otrok, ki danes odrašča, je generacija, ki se ne odziva na zastraševanje, temveč na sodelovanje in povezanost. Naj nas zavijanje z očmi, komentarji, kako smo bedni ter druge pritožbe in upiranje ne potrejo. Ko naš najstnik odvihra skozi vrata ali po možnosti z njimi zaloputne, se ne vznemirjajmo. Počakajmo, da se napeta čustva umirijo, šele nato se pogovorimo. Uporabimo strategije, ki iščejo reševanje problemov na način pogajanja, kjer lahko vsak sodeluje in sprejme svoj delež odgovornosti. Identificirajmo problem, iščimo različne rešitve, zapišimo, kdo se s čim strinja, saj nas bo le to pripeljalo do rezultata kjer bo zadovoljen tako starš kot najstnik.

Da vsa nestrinjanja z najstnikom lažje previharimo pa se vsekakor podpirajmo in sodelujmo s partnerjem. Položaj dveh združenih partnerjev, ki stojita nasproti enemu najstniku, zagotavlja večjo moč sporočilnosti.

 

Zato, izkoristimo »podarjeni« čas, ki so nam ga odredili. Družimo in spoznavajmo se s svojim najstnikom.

Pojdimo skupaj v naravo. Med sprehajanjem pogovor hitreje in lažje steče. Prav presenečeni boste, kaj vse vam bo najstnik zaupal. Vendar, ne obsojajte slišanega.

Igrajmo se družabne igre. Družina se bo še bolj medsebojno povezala, saj nam igra omogoča, da tudi starši za kratek čas pustimo skrbi nekje drugje.

Poiščimo skupne hobije. Morda kuhanje, ustvarjanje, šport. Morda se prepustite svojemu najstniku in mu dovolite, da on kaj nauči vas, saj vaš najstnik že veliko ve in zna.

 

Dan nam je dragoceni čas, ki ga lahko preživimo s svojo družino. Izkoristimo ga in se povežimo. Prisluhnimo svojim najstnikom in bodimo odzivni. Najstniki nam bodo hvaležni.

Povzeto po knjigi:

Dr. Albert Mrgole in Leonida Mrgole

Izštekani najstniki in starši, ki štekajo

Tekmovanja

 • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost