Skoči na glavno vsebino

Kuhana smetana

Avtor: | 25.05.2020 | Nekategorizirano

Kuhana smetana? Ja, kaj pa misli, kaj bomo zdaj pripravljali? Ok, ok, prosim, nič hude krvi. V naslovu je le slovensko ime za italijansko sladico, ki je širom sveta poznana kot panna cotta. Zdaj vam je pa vsa stvar že malo bolj jasna, kajne?

Bližajo se vroči dnevi, v katerih takšne lahke, hladne sladice zelo prijajo. In če je na vrhu še dobra mera vitaminov v obliki okusnega sadnega preliva, smo zmagali.

Sestavine:

5 dl sladke smetane
1 dl mleka
50 g sladkorja
2 vaniljeva sladkorja
6 lističev želatine ali 1,5 vrečke zmlete želatine
Preliv:
250 g sadja – po želji, primerno je jagodičasto sadje, lahko je tudi zmrznjeno (jagode, maline, ribez, borovnice, mešanica tega sadja)
2 žlici sladkorja
2 žlici limoninega soka
Postopek:

Želatino za 10 minut namočimo v manjši količini vode (približno 1 dl), da nabrekne.  V posodo nalijemo sladko smetano, mleko, dodamo  50 g sladkorja in vaniljev sladkor. Na zmernem ognju kuhamo približno 5 minut, da se sladkor raztopi, smetana pa zavre. ne sme premočno vreti.  Nato odstavimo. Dodamo ožeto želatino in mešamo, da se le-ta povsem razpusti.

Modelčke ali skodelice splaknemo s hladno vodo  in napolnimo s pripravljeno vročo zmesjo. Prekrijemo jih s prozorno folijo in za 1 do 2 uri damo v hladilnik, da se želatina strdi.

Sveže sadje (ali  zmrznjeno) stresemo v kozico, ga prelijemo z dvema žlicama limoninega soka  in potresemo  s sladkorjem. Na hitro jih pokuhamo, da izločijo sok. Sadje lahko zmečkamo z vilicami, da dobimo omako, v kateri so še koščki sadja. Tudi omako ohladimo do mlačnega.

Ohlajeno strjenko zvrnemo na krožnik, prelijemo s sadnim prelivom in okrasimo po želji. Lahko pa strjenko obdržimo kar v skodelicah in dodamo sadno omako. Lepo je, če kuhano smetano nalijemo v prozorne posode in ohladimo tako, da stoji posoda pod kotom. Dobimo zanimiv izgled:

 

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost