Skoči na glavno vsebino

lum 8.a, b

Avtor: | 29.03.2020 | Nekategorizirano

Pozdravljeni! Sedaj pa naprej, Pobarvali boste narisano žival.

SVETLOBA IN SENCA

Predmeti so v prostoru osvetljeni s šibko ali močno svetlobo, ki je lahko naravnega ali umetnega izvora. Predmete osvetljuje iz določene smeri, zato so nekateri deli predmetov v senci, drugi pa so osvetljeni. To se imenuja MODELACIJA.

Modelacija (senčenje) je postopek, s katerim na predmetih dosežemo prostorski učinek. Pri risbi ga dosežemo z gostim ali redkejšem nizanjem črt. To je uporaba prostorskega ključa, ki se imenuje tudi risarska ali grafična modelacija.

Je način, s katerim poskušamo prikazati globino prostora in tridimenzionalnost predmetov ali oseb, imenujemo tonsko slikanje ali modelacija. Slikamo s pomočjo izbrane barve, ki jo temnimo z uporabo črne, svetlimo pa praviloma z uporabo bele. Pri tem upoštevamo svetlostno lestvico določene barve.

LIKOVNA TEORIJA 1. LETNIKDebora d.o.o.: Predstaviitev izdelka

Tonsko slikanje ali modelacija je način slikanja z eno barvo, ki jo svetlimo in temnimo. Svetlimo z dodajanjem bele ali določene svetlejše barve. Temnimo z dodajanjem črne ali temnejše barve.

V predstavljenem umetniškem delu opazimo mehke prehode med svetlobo in senco. Najbolj izbočeni deli obraza so tudi najsvetlejši.

 

 

Svetloba in senca sta torej nasprotji med svetlim in temnim, kot sta to tudi dan in noč. Ko nam dan (sonce) osvetli prostor in predmete v njem, nam pojasni obliko predmetov osvetlitev.

Umetna usmerjena svetloba svetilke je v primeru krogle spodaj preprosto pojasnilo, kako na telo pada osvetlitev, kako se svetloba razprši po obliki telesa in s tem tudi osenči nasprotni del krogle, kamor svetloba ne sega. Zaradi svetlobe telo meče svojo senco, imenovano vržena senca.

POSTOPEK DELA: Žival imate že narisano. Zdaj pa kako jo boste pobarvali.

  Oer Mithgarth Hugin and Munin both Each day set forth to fly; For Hugin I fear lest he come not home, But for Munin my care is more. A giclée print of my original watercolour painting of my interpretation of one of Odins ravens called Huginn (Thought). ( N.C.A Watermark 

  • Najprej boste s pomočjo pametnga telefona barvno sliko spremenili v črno belo,
  • Lahko barvate tisto kar ste dobili. Se pravi, da uporabljate samo belo in črno tempero in pobarvate tako kot vidite.
  • Lahko oa izberete katero koli barvo in jo potem svetlite z belo in temnite s črno,

Odtenki posameznih barv:

How To Create a Colorful Vector Landscape Illustration | Blog.SpoonGraphics by Chris Spooner iWallpapers - Imgur Bekah Steele: Monochromatic Landscapes

 

Upam, da vam uspe. Za vse informacije sem na voljo. Končane slike mi pošljite. Za delo imate na voljo 3 ure, oz. 3 tedne. Lep pozdrav Daša

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost