Skoči na glavno vsebino

Malinina presna torta

Avtor: | 12.05.2020 | Nekategorizirano

Presno v osnovi pomeni surovo. Presnojedci so ljudje, ki ne rabijo štedilnika, pečice ali kuhinjskega lonca, ker vse, kar pojedo, pojedo surovo. Taka prehrana je seveda hkrati tudi veganska. Nikjer ne bomo videli presnojedca, ki bi jedel surovo meso. Tudi ljudje, ki nismo presnojedci, naj bi čimveč živil iz skupine sadja in zelenjave pojedli surovih, saj se na ta način ohrani največ vitaminov.

DEFINICIJA PRAVE PRESNE HRANE

Prava presna hrana je tista hrana, ki jo lahko odtrgaš z rastline, ti je slastna kar tako, brez kakršnekoli priprave in se lahko od nje naješ do sitega.

To je najlažji način, da si zapomniš. Od soli in začimb se ne moreš najesti, kajne? Prav tako ti surovo meso brez priprave in dodatkov ne diši najbolj. Si predstavljaš, kako bi se ti moka zalepila na zobe? Surov krompir tudi ni užiten. Mnogokrat sem tudi že slišala, da je pršut presen. Seveda, vendar poskusi ga pripraviti brez soli.

Po drugi strani pa si verjetno z lahkoto predstavljaš kako se ustaviš ob drevesu fige in se do sitega naješ sladkih, zrelih fig. Ali pa se v vinogradu naješ slastnega grozdja. Si predstavljaš polno drevo marelic, ki so tako sladke in sočne, da se jim ne moreš upreti? Brez problema, kajne?

Od česa vsega se torej lahko naješ brez kakršnekoli priprave? Od sadja in zelenjave ter oreščkov in semen. (c/p od tukaj)

Danes bom predstavila recept za presno tortico – se pravi za tortico, ki je narejena brez živil živalskega izvora in brez toplotno obdelanih živil. Odtod tudi naziv “presni kakav”. Ko govorimo o presnem kakavu, imamo v mislih vrsto kakava iz mletih kakavovih zrn, ki niso bila pražena ali kako drugače toplotno obdelana. Ker mi nismo presnojedci, mirne duše vzamete navaden kakav. Presnega je zelo težko dobiti, pa še pregrešno drag je.

Tukaj je pa recept:

Sestavine

(za tortni pekač s premerom 24 cm)

Osnova:

1 skodelica lešnikov
1 skodelica mandljev
1 1/2 skodelice datljev
1/2 skodelice presnega kakava
2 žlici kokosovega masla
2 žlici vode

Nadev:

cca. 250 g malin ali banan

Čokoladna masa:

2 skodelici datljev
1/2 skodelice vode
1/2 skodelice (presnega – ni treba) kakava
1/2 skodelice kokosovega masla – lahko vzamemo tudi navadno maslo ali margarino

Postopek

Najprej v multipraktiku zmešamo lešnike in mandlje, potem postopoma dodajamo še datlje. Ko je vse lepo sesekljano, dodamo še ostale sestavine za osnovo.

V tortni pekač položimo plastično folijo za živila (da bomo tortico kasneje lažje vzeli ven). Osnovo čim bolj potlačimo v tortni pekač.

Maline ali banane (ali pa kakšno drugo sadje) zložimo po osnovi.

Za čokoladno kremo datlje meljemo, dokler ne nastane sprijeta krogla oz. da so sesekljani na res majhne koščke. Potem dodamo vodo in meljemo kar nekaj časa, dokler ne nastane gosta zmes (datljeva pasta). Vse mora biti lepo zmleto, brez delčkov. Dodamo še kakav in  maslo in zmeljemo še to.

To čokoladno maso prelijemo po tortici, damo v hladilnik in počakamo, da se strdi (cca. 30 minut).

Po želji lahko prej še potresemo s kokosom in okrasimo s sadjem.

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost