Skoči na glavno vsebino

Narkočok mafini

Avtor: | 11.05.2020 | Nekategorizirano

Čokolada – čarobna beseda, ki prave čokoholike spravi v trans. To ni kar iz trte izvito, znanstveno je dokazano, da uživanje čokolade sproži v možganih izločanje hormona serotonina, ki ga imenujemo tudi hormon sreče. Zdaj vam je menda jasno, zakaj so morali Harry Potter in njegovi prijatelji pojesti velik kos čokolade po vsakem srečanju z morakvarji.

Res me zanima, ali je španski osvajalec, Hernando Cortez, ki je leta 1519 zavzel Mehiko, slutil, kakšno magično sladilo je iz zavojevalnih pohodov prinesel v dar svoji domovini na Pirenejskem polotoku. Čeprav Cortez bržčas ni poznal čarobne moči čokolade, pa se je vsekakor zavedal vrednosti čokoladno rjavega prahu – kakavova zrna so tedaj merili in plačevali z zlatom.

V današnjih časih je čokolada dostopna vsem, je veliko slajša kot v Cortezovih časih in poznamo veliko vrst. Najbolj priljubljena je mlečna čokolada, ki se nežno stopi na jeziku, temne vrste čokolade pa niso tako nežne in sladke, so pa (skoraj) zdravilne. No, dovolj pripovedovanja, kar k receptu:

Sestavine:

220 g moke

1/2  pecilnega praška

200 ml mleka

80 g kakava

100 g sladkorja

2 jajci

2 žlički vanilijevega sladkorja

90 g mehkega masla

kozarec Nutelle

1oo g jedilne čokolade za obliv

1 žlica margarine ali masla za obliv

čokoladni srčki po želji

Postopek:

Moko, sladkor, pecilni prašek, kakav in vanilijev sladkor damo v skledo in premešamo. Nato dodamo jajca, mleko in staljeno, vendar NE PREVROČE maslo. Ponovno premešamo, da nastane gladka masa. Maso do polovice nadevamo v modelčke za muffine; nato v vsako vdolbinico dodamo še eno »konkretno« žlico Nutelle (v našem primeru je to kar ta velika žlica za juho) in pokrijemo s preostalo maso do roba modelčkov.  Pečemo 15 minut na 180 stopinjah. Ohlajene muffine nato premažemo s stopljenim čokoladnim oblivom (dobimo ga tako, da na vodni kopeli stopimo jedilno čokolado in žlico masla ali margarine in dobro zmešamo)  ter po želji okrasimo s čokoladnimi srčki.

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost