Skoči na glavno vsebino

Obiskali smo Speculum Artium

Avtor: | 17.09.2018 | Dogodki, Potepanja, Predmetna stopnja

V četrtek, 13. 9., so učenci 6. in 8. razredov obiskali festival novomedijske kulture Speculum Artium v DD Trbovlje. Tudi letos so organizatorji za učence pripravili vodene oglede in multidisciplinarne delavnice. Učenci so se seznanili s tehnološkim napredkom na svetovni ravni. Na dogodku so bili namreč predstavljeni vizionarski projekti, ki so preplet tehnologije, znanosti in umetnosti. Učenci so bili nad videnim osupli, navdušeni so bili predvsem nad robotiko.

Utrinke si oglejte v galeriji, učenke pa so zapisale tudi svoje vtise.

 

Najbolj mi je bila všeč virtualna resničnost. V prihodnosti si predstavljam, da bi bilo mesto polno tehnologije in da bi vsak drug človek na svetu imel to stvar. Všeč mi je bil tudi robot SEER, ki je kazal čustva in mislim, da bomo v prihodnosti namesto ogledal imeli kar robote, ki bi vse naredili namesto nas. Takrat svet enostavno ne bi imel več smisla.

Nadia Medić, 6. a

Najbolj mi je bila všeč razstava robotke s čustvi. Bila je podobna deklici, ni imela las, bila je bolj majhna in samo od ramen navzgor. Roboti naj ne bi imeli čustev, a ta je imela nad glavo kamero, ki je posnela tvojo kretnjo in čustvo, robotek pa je poskušal to posnemati. Seveda glave ni mogel nagniti tako zelo kot mi in tudi oči ni mogel čisto zapreti. Usta ni imel sprogramirana za premikanje, a oči, glava in obrvi so bili več kot dovolj, da me je dobesedno navdušila. Ampak upam, da v prihodnosti ne bo več robotov kot živih bitij. To pomeni manj človeštva in več tovarn z roboti. Ne bo več človek najboljši prijatelj človek, temveč robot najboljši prijatelj človeku. Upam, da se to ne zgodi.

Ula Povh, 6. a

Najbolj všeč mi je bil projekt, kjer si pobožal rastlino in se je na platnu narisalo nekaj novega. Nisem vedela da lahko lutka naredi takšne kretnje kot ti in da lahko posnema tvoja čustva. Ko pa smo videli robote, ki so udarjali s kladivi, pa sem ugotovila, da če tudi bodo kdaj roboti zavzeli svet, ne bodo tako zanesljivi kot ljudje.

Zoja Lipovšek, 6. a

Najbolj mi je bil všeč tehnološki črv, ki se je sam premikal, všeč so mi bila tudi virtualna očala s posnetkom deklice iz Unicefa. Zanimivo mi je bilo električno mesto, ki je povezano z Londonom in muhe, ki so se postavile v sliko, ki jo je posnela kamera. Prav tako so mi bile všeč ostale stvari in roboti.

Alekseja Ostojič, 6. b

 

Vsa tehnologija se mi je zdela neverjetna. Kako se lahko človek to spomni in naredi!? Speculum Artium je zelo izviren in še bolj zanimiv. Zelo mi je bilo všeč.

Maša Golob, 6. b

 

Ko sem vstopila v prostor, sem se počutila, kot da sem v drugem in novem tehnološkem, še vedno razvijajočem, svetu. Drevo iz prazgodovine, prikaz mesta povezan z Londonom, ogromna »kača«, prikaz sporazumevanja kresničk, raznorazni stroji in očala za virtualno resničnost. Unicef ima tudi očala za virtualno resničnost, a ta ima namen, da vidimo, kaj se dogaja po svetu.

Staša Prelogar, 6. b

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost