Skoči na glavno vsebino

Ogled snemanja oddaje “v živo” na RTV

Avtor: | 03.04.2023 | Nekategorizirano

V nedeljo, 2. 4. 2023, so šli učenci izbirnega predmeta FILMSKA VZGOJA v Ljubljano na ogled snemanja oddaje Nedeljsko popoldne na nacionalni televiziji RTV ̶  Radio in televizija Slovenije.

Ogledali so si skladiščne prostore različnih scen, snemalne studie in masko.

Med snemanjem oddaje so bili “statisti za ploskanje”, kar se jim je zdelo zelo zabavno.

Najbolj jim je bilo všeč, da so srečali znane osebnosti, kot sta voditelja oddaje Bernarda Žarn in Jože Robežnik, pa tudi pevca Mirana Rudana in pevko Manco Špik ter množico oseb, ki v ozadju skrbijo, da snemanje poteka nemoteno.

Polni prijetnih vtisov so se v poznih nočnih urah z vlakom vrnili domov.

Zahvaljujemo se Slovenskim železnicam za velikodušen popust pri nakupu vozovnic za vožnjo z vlakom.

Vtisi učencev:

Večino prostorov RTV nam je razkazal vodič Jaka, ki nas je že čakal pred vhodom v ogromno stavbo. Zelo bi si želela videti prostor s kostumi in oblekami, ki pa žal ni odprt za javnost. Med ogledom snemanja oddaje Nedeljsko popoldne, se mi je zdelo zanimivo, da smo kot gledalci tudi ploskali. Bili smo priče menjavi scen ter kako posameznike napudrajo – jim naredijo masko, da se med predvajanjem njihova koža ne sveti preveč.  Všeč mi je bilo, da smo lahko spoznali oba voditelja in tokratne goste. Zanimiva izkušnja je bilo celotno snemanje, vsa snemalna oprema in prisotnost ob snemanju.

Stela Prelogar, 7. a

Bilo je zelo zanimivo. Ogledali smo si snemanje oddaje in kako deluje množica luči (po principu šahovnice). Najbolj zanimivo se mi je zdelo, da ob prenosu slike, med prenašanjem v živo, od RTV do naše televizije doma traja prenos do 1 sekunde, medtem ko opis postopka traja približno 30 sekund.

Brina Jež, 7. a

Ogledali smo si skoraj celoten RTV. Najbolj me je impresioniralo to, kako pride slika do naših televizijskih ekranov doma. Najprej nekaj posnamejo, kar se spremeni v podatke, ki se shranijo na serverju. Ta jih posreduje preko antene in usmeri v posamezen televizijski sprejemnik, kjer se iz podatkov spremenijo v sliko na zaslonu.

Urh Pertinač Baš, 7. b

 

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost