Skoči na glavno vsebino

PREMAGAJMO OSAMLJENOST – OSAMLJENOSTI MESTA NI, KO OTROŠKI GLAS SPREGOVORI

Avtor: | 22.04.2021 | Nekategorizirano

Na OŠ Tončke Čeč Trbovlje smo ponovno sodelovali v projektu Dan za spremembe, ki ga že dvanajsto leto organizara slovenska filantropija. Za rdečo nič projekta so si zadali cilj premagati osamljenost. Akcija je nastala z namenom spodbujanja državljanov k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti. Vsekakor je osamljenost vidik, ki je v družbi velik, a zelo podcenjen problem. Nekatere raziskave kažejo, da so posamezniki v sodobnem času še bolj osamljeni kot kadarkoli prej. Lahko rečemo, da se sodobna družba sooča z epidemijo osamljenosti. Če je nekoč veljalo, da se osamljenost v največji meri dotika le starejših, se dandanes z njo srečuje vedno več predstavnikov vseh življenjskih obdobij. Tudi misel, da smo pred njo varni, ne drži. Lahko doleti prav vsakogar, ne glede na starost, poklicno izobrazbo, kraj bivanja, spol itd.  

Zato smo se odločili, da tudi mi postanemo aktivni in se ne prepustimo toku. Prav vsi učenci in učitelji smo si zadali, da v petek, 16. 4. 2021, združimo moči in premagamo osamljenost. Izvedli smo različne aktivnosti, od pogovorov o osamljenosti, prebiranja pravljic, izdelovanje plakatov na dano temo, kozarcev prijateljstva, risbic in sporočil za starostnike, pisali smo tudi knjige s prijaznimi besedami, snemali filme in izdelali svoj scenarij ter razmišljali o socilanem podjetništvu. 

  

Da pa nismo osamljenost preganjali le v šolskih klopeh, smo se odločili, da z otroško razigranostjo razveselimo tudi vse, ki so bili zaradi različnih vzrokov ta dan zadržani v bolnišnici. Učenci prve triade so za zaposlene v Splošni bolnišnici Trbovlje pripravili pravi mali koncert in tako odgnali vso morebitno osamljenost.  

Morda je slika naslednjega: ena oseba ali več, ljudje stojijo in na prostem

Tudi na Dom Upokojencev Franc Salamon Trbovlje nismo pozabili. Učenci so pripravili risbice in plakate lepih misli, ki bodo stanovalcem zagotovo krajšali čas. 

Med nami pa so tudi starostniki, ki jih osamljenost spremlja vsak dan. Odločili smo se, da jim pripravimo Paketke – KAPLJICE SREČE. Vsebina paketkov jim bo gotovo polepšala dan in jim dala vedeti, da niso sami, da mislimo na njih in jih imamo radi.  

                     

         

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost