Skoči na glavno vsebino

Ta veseli dan kulture 2023

Avtor: | 04.12.2023 | Novice

Ta veseli dan kulture je dan, ko slavijo naša kultura, kreativnost in povezanost skozi zgodovino.
Praznujemo ga na obletnico rojstva največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.
Vsako leto 3. decembra kulturne ustanove po vsej državi tradicionalno brezplačno odpirajo svoja vrata.

Ta veseli dan kulture | GOV.SI

Ta veseli dan kulture sovpada s svetovnim dnevom invalidov in ljudi s posebnimi potrebami. Ob tej priložnosti so pri Zvezi Sožitje poskrbeli za izdajo posebne zbirke knjig v lahkem branju, ki prinaša vpogled v podrobnosti življenja Franceta Prešerna in njegovo najbolj znano poezijo. Med drugim so vključene njegove pesmi O Vrba, Povodni mož, Nezakonska mati, Apel in čevljar ter Slovo od mladostiDo zbirke, ki vključuje tri knjige, lahko dostopate na tej povezavi.

Zbirka omogoča preprost in dostopen vpogled v pesnikovo pestro življenje ter njegovo izjemno literarno dediščino. Knjige so zasnovane tako, da so primerne za različne bralne stopnje, kar pomeni, da so primerne za vse, ne glede na stopnjo razumevanja besedil in starost. Vse pesmi v zbirki so ilustrirane, vsebina pesmi pa je dodatno obrazložena, kar omogoča boljše razumevanje in interpretacijo pesniških sporočil.

Foto: Zavod Sožitje
Foto: Zavod Sožitje

Vsi, ki bi si želeli ogledati kraj, kjer se je rodil naš največji pesnik, se lahko po Poti kulturne dediščine Žirovnica odpravite tudi virtualno. To je tematska pot, ki povezuje kulturno-zgodovinske spomenike v vaseh pod Stolom: Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, rojstno hišo Matije Čopa v Žirovnici, Spominski čebelnjak Antona Janše na Breznici in rojstni hiši pisateljev Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah in Janeza Jalna na Rodinah. Pot kulturne dediščine Žirovnica je ena najstarejših tematskih poti v Sloveniji in predstavlja edinstven pomen v slovenskem kulturnem prostoru ter vabi k aktivnemu odkrivanju tradicije. 

Avtorji skladb v videu: Aleksander Mežek: V Žirovnici, Trkaj, Platinum Sellers: Glosa, Mešana pevska skupina dr. Franceta Prešerna Žirovnica- Breznica: Strunam

Viri:

  • https://visitzirovnica.si/virtualni-sprehod-po-poti-kulturne-dediscine-zirovnica/
  • https://www.rtvslo.si/kultura/drugo/ta-veseli-dan-kulture-dan-ko-slavijo-nasa-kultura-kreativnost-in-povezanost-skozi-zgodovino/690327

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost