Skoči na glavno vsebino

Tehniški dan – motorji

Avtor: | 28.05.2020 | Nekategorizirano

Lep pozdrav

Človek nekaterih opravil ne bi mogel opraviti samo z močjo svojih mišic. Zato si je vedno pomagal z različnimi pomagali. Najprej s tistimi, ki jih je našel v naravi. Z dolgim vzvodom je lahko dvigoval težka bremena, z udomačenimi konji je premikal predmete in oral polja. Kasneje je spoznal moč vode in vetra. Izdelal je mline na veter in vodna kolesa, ki so bila sposobna opravljati težka dela. Mlin na veter pretvarja energijo vetra v delo. Vodno kolo pretvarja energijo tekoče vode v delo. Pred približno 250 leti je James Watt uspel spremeniti energijo vodne pare v delo. Izdelal je parni stroj. Parni stroji so se hitro razvili in kmalu poganjali lokomotive, ladje in stroje v tovarnah. Pri parnem stroju gorivo zgoreva zunaj stroja, pri bencinskem in dizelskem motorju pa v notranjosti. Zato spadata bencinski in dizelski motor v skupino motorjev z notranjim zgorevanjem. V to skupino uvrščamo še reaktivni in raketni motor.

Danes se boste ogledali nekatere vrste motorjev. Spoznali boste njihovo uporabo, sestavne dele, delovanje, prednosti in slabosti.

Odprite si NAVODILA (v PDF), kjer imate opisane štiri vrste motorjev. Pri vsakem si oglejte videoposnetek in odgovorite na vprašanja.

Poročilo pošlji še danes.

Želim vam uspešen dan

vaš učitelj

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost