Skoči na glavno vsebino

Tlak v tekočini

Avtor: | 13.05.2020 | Nekategorizirano

Med tekočine štejemo kapljevine in pline. Tekočine jih imenujemo zato, ker jih lahko pretakamo.

Povečanje tlaka v trdni snovi in v tekočini se prenaša različno. Če stopite z nogo v sneg, se bo sneg vdrl samo v eni smeri – v tisti, v kateri deluje sila. Če pa s prstom pritisnemo na balon, se balon ne bo izbočil samo na strani, nasprotni mestu, kjer smo pritisnili, ampak se bo enakomerno izbočil po vsem prostoru, ki ga zajema.

Torej: povečanje  tlaka se v trdni snovi prenese lev eni smeri, v tekočinah pa se povečanje tlaka prenese enakomerno v vseh smereh. V ZAPRTI TEKOČINI JE TLAK POVSOD ENAK.

sila vode je povsod pravokotna na steno posode, tlak pa je vsepovsod enak.

To lastnost, da je tlak povsod v tekočini v zaprti posodi enak, s pridom uporabljamo v praksi. Ste že slišali za hidravlična dvigala? Gotovo poznate dvigalko za avto. Uporabimo jo, ko imamo gumidefekt in moramo zamenjati kolo. Če bi avto dvigali z rokami, ga ne bi mogli dvigniti. Z dvigalko (hidravlično) pa to opravimo z eno roko. Hidravlika (mehanizem, ki deluje na osnovi širjenja pritiska v tekočinah) deluje.

hidravlična dvigalka za avto

hidravlična dvigalka za avto – drugačna izvedba

Ali pa drug primer. Se vam ni nikoli zdelo čudno, da šofer ogromnega priklopnika (šleperja, po domače) le-tega lahko ustavi s pritiskom ene noge? Tudi tu mu pomaga hidravlika. Oglejmo si, kako:

Torej, rekli smo, da je tlak v tekočini vsepovsod enak. p1 = p2 . Če namesto p napišemo F/S (saj veste, to poznamo še od tlaka: p = F/S), dobimo F1/S1 = F2/S2 . Torej, na petkrat večjo ploskev deluje tudi petkrat večja sila. Ali pa na dvakrat večjo ploskev dvakrat večja sila, itd. Pri enakem tlaku, se razume.

Pnevmatska kladiva poznate (hinko, po domače)? Ne delujejo na kapljevino, pač pa na stisnjen zrak – plini so tudi tekočine, kajne?

Tukaj se lahko malce pozabavate z ogledovanjem videov. Poskusite odgovoriti na vprašanja, v učbeniku na strani 124 pa naredite nalogo s preluknjanim jogurtovim kozarčkom in izračunajte naloge 1, 2 in 3.

 

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost