Skoči na glavno vsebino

Tončka teater II. – ali kako uprizoriti važičko solato, zaljubljeni korenček in lačnega črva ?

Avtor: | 17.04.2019 | Novice, Potepanja, Predmetna stopnja, Razredna stopnja, Tekmovanja, Ustvarjamo

V letošnjem šolskem letu je v šolskem gledališkem krožku Tončka teater II. sodelovalo 13 učenk in učencev (5. in 6. razred). Gledališčniki so vključeni v celoten proces nastanka predstave – od izbire teksta pa do končne odrske uprizoritve. Izbrali so dramsko delo Vike Šuštar Boj na zelenjavnem vrtu, ki je bilo prvotno napisano za lutkovno uprizoritev, zato je bilo potrebno  nekaj »prenove«, naši gledališčniki pa so dodali piko na i in ga obogatili z lastnimi idejami. Na igriv način in z veliko mero ustvarjalnosti ter vaj improvizacije so raziskovali  like in namenili posebno pozornost gibu in telesnemu izrazu. Kako uprizoriti svojeglavo čebulojezikavega feferona in celo zaljubljenega korenčka? Kako “hoditi” in kovati načrte kot sestradan črv? Uspelo jim je vse to in še več, saj sta se v predstavo spontano prikradla tudi ples in petje. Zelenjavni prijatelji in njihovi lačni sovražniki so na odru oživeli in bili iz vaje v vajo bolj prepričljivi, gledalca pa so želeli spomniti na pomen sodelovanja in iznajdljivosti. Kljub različnosti so prebivalci vrta stopili skupaj, sledili drzni ideji in dokazali, da skupaj zmorejo več. Prav temu bomo v  šolskem gledališkem krožku  sledili tudi v prihodnje – ustvarjalno in sodelovalno!

Kje ste nas lahko videli v akciji?

  • 22.3. smo nastopili na Perkmandeljčevem odru 2019 v Hrastniku (posnetek si lahko ogledate na kanalu YouTube, če vpišete v iskalno zahtevo Perkmadeljčev oder 2019)
  •  29.3. smo zaigrali za učence 1., 2., 3., in 4. razreda naše šole
  • 4.4. smo se udeležili 17. Festivala gledaliških sanj v Pionirskem domu v Ljubljani

13.4. smo (sicer brez kostumov in scene) korakali po rdeči preprogi Pionirskega doma in uživali v razglasitvi nagrajencev 17. Festivala gledaliških sanj. Med 56 sodelujočimi predstavami smo se s predstavo Boj na zelenjavnem vrtu uvrstili:

  • med 3 najboljše predstave I. in II. triade
  • med 3 predstave z najboljšo sceno, kostumi in glasbo
    • Učenka Nadia Medić je bila med več kot 800 nastopajočimi uvrščena med 15 najbolj perspektivnih igralcev in igralk festivala.

20.5. nas še lahko ujamete na Tednu vseživljenjskega učenja, ko se bo zelenjavni vrt ponovno preselil v Dom Svobode. Če vas daje pomladanska utrujenost jo odženite z našo vitaminsko druščino. Vabljeni!

 

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost