Skoči na glavno vsebino

ZIMZELENE POPEVKE

Avtor: | 15.05.2020 | Nekategorizirano

GLASBENA UMETNOST – 6. ura

Kaj so popevke sigurno veš. Kaj pa pomeni zimzelene? Oglej si video ene najbolj znanih slovenskih popevk ZEMLJA PLEŠE, tokrat z zanimivo plesno točko. Ob poslušanju razmisli, kakšna je instrumentalna spremljava, ali je skladba zahtevna ali preprosta?

Zimzelene popevke pomeni, da so še vedno aktualne, poslušljive, vsi jih poznamo. Pri slovenskih popevkah kot je Zemlja pleše imamo ponavadi spremljevalni big band orkester. Spremljave so vse prej kot lahke, predvsem pa zanimive in privlačne tudi za ples. Poskusi pesem Zemlja pleše zapeti ob posnetku. Besedilo in note imaš tudi v učbeniku na strani 60, 61.

Slovenska popevka (nekoč: Dnevi slovenske zabavne glasbe) je slovenski festival zabavne glasbe, ki je potekal od leta 1962 do 1983, nato pa je bil ponovno ustanovljen leta 1998. Festival je največjo priljubljenost doživel v 60. in 70. letih. Govorimo celo o zlatem obdobju slovenske popevke, ko so luč sveta ugledale zimzelene popevke, kot so OrionMed iskrenimi ljudmiŠuštarski mostMaček v žaklju, LjubljanaDan neskončnih sanj in druge.

Ali si slišal še za kakšno slovensko popevko, katero?

NE POZABI: Odgovor na zgornje vprašanje mi napiši na moj elektronski naslov tanja.bozicek-simnovcic@os-toncke-cec.si, tako potrdiš prisotnost pri uri.

Za konec pa še en posnetek, kaj vse lahko z zvenečimi palicami zaigramo (sploh ni važno klasika, pop, …) in kako dobro lahko zveni.

 

Za kakršnakoli vprašanja, pogovore, dileme, razprave o glasbi sem tebi ali tvojim staršem na voljo na tanja.bozicek-simnovcic@os-toncke-cec.si.

Tekmovanja

  • Ni tekmovanj

SIO 2020

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju.

Turizmu pomaga lastna glava - raziskovalna naloga

Dostopnost